Työelämän pelisäännöt on hyvä tuntea, yksin ei tarvitse pärjätä

16.02.2021 | Blogit

Artikkelikuva

Ammattiliiton vuoropuhelu työnantajien kanssa auttaa toimialan ammattimaistumisessa.

Valoa pilkahtelee hangilla ja toimistolle tulleissa yhteydenotoissa. Työpaikkailmoituksia on putkahdellut näkyville ja puskaradiokin kertoo samansuuntaista viestiä – uusia työpaikkoja vaikuttaa syntyvän! Nämä ovat hienoja uutisia ja toivoa sopii, että lisää vastaavia ilmoituksia on tulossa.

Viimeisen reilun viikon aikana olemme päässeet toimistolla tekemään jo lähes normaalia jäsenpalvelua. Toki työttömyysneuvonta, jäsenmaksualennukset ja lomautuksiin liittyvät yhteydenotot muistuttavat poikkeuksellisesta ajasta edelleen.

Työnantajien suunnalta on tullut myös yhteydenottoja. Voisiko olla niin, että koronan vaikutukset näkyy pohdinnoissa, kun mietitään määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen välillä? Olemme käyneet lyhyitä Teams-palavereita muutaman seuratyönantajan kanssa. Palavereiden aiheina olivat uusien työntekijöiden rekrytointi. Tapauksissa täyttyivät työsuhteen tunnusmerkit - työn tekeminen työnantajan lukuun, työn vastikkeellisuus sekä työnantajan johdon ja valvonnan alaisuus. Koska yrittäjän kanssa tehtävä toimeksiantosopimus ei ollut mahdollinen vaihtoehto, päästiin nopeasti keskustelemaan työsuhteen muodosta.

Aika nopeasti oltiin yhtä mieltä siitä, että työsuhteet tulevat olemaan toistaiseksi voimassa olevia. Lähtökohtaisestihan työsuhteet ovat toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikainen sopimus voidaan tehdä vain, jos sille on perusteltu syy, se perustuu työntekijän omaan aloitteeseen tai se koskee eroamisiän jälkeen tehtävää työtä.

Toisessa tapauksista käytiin keskustelua mahdollisuudesta ostaa palvelu yrittäjältä. Kun tarkastelimme työnantajan kanssa tilannetta, huomasimme että työsuhteen tunnusmerkit täyttyivät. Näin ollen työsuhde olisi syntynyt, vaikka työn teettäjä ja työn suorittaja eivät olisi siitä sopineet. Hyvä muistaa, että työn teettäjä ja sen suorittaja eivät voi vapaasti päättää, että kyseessä olisi toimeksiantosuhde. Mikäli työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät., niin kyse on työsuhteesta.

Lopputulemana mukava todeta, että vuoropuhelu työnantajien kanssa todellakin auttaa toimialan ammattimaistumisessa. Yhdessä viemme toimialaa eteenpäin!

Raino Nieminen
SAVALin toiminnanjohtaja

  • 13
  • 18
  • 15
  • 45
  • 17
  • 19