Liity jäseneksi >
27.05.2025 | Työelämä
Jääkiekon sarjakauden 2024–2025 aikana valmentajasopimuksissa on ilmennyt vakavia epäselvyyksiä: työsuhteita on alkanut ilman allekirjoitettuja sopimuksia, sopimuksista puuttuu olennaisia ehtoja ja epämääräiset kirjaukset ovat johtaneet tulkintaristiriitoihin. Vakavimmissa tapauksissa on herännyt epäilyjä jopa petoksesta.
Allekirjoittamattomissa työsopimuksissa työsuhde on syntynyt, mutta ilman virallista allekirjoitusta valmentaja voi jäädä oikeudellisesti epävarmaan asemaan. Tällainen sopimusmenettely on huolimaton ja riskialtis – erityisesti tilanteissa, joissa työnantajan edustaja vaihtuu kesken sopimuskauden eikä uusi toimija tunnustakaan aiemmin sovittuja ehtoja. Epäselvä tilanne voi johtaa siihen, että valmentajan työehdot kyseenalaistetaan ilman selkeää juridista turvaa.
Useat ongelmat liittyvät myös määräaikaisiin sopimuksiin. Määräaikaista sopimusta ei voi solmia ilman laillista perustetta. Sen irtisanominen tai purkaminen ennen sovitun kauden päättymistä katsotaan lähtökohtaisesti laittomaksi. Joissain tapauksissa valmentaja on lisäksi vapautettu tehtävistään epämääräisin perustein, mikä aiheuttaa epäselvyyttä siitä, onko kyse työnkuvan muutoksesta vai koko työsuhteen päättämisestä.
Usein ongelmat johtuvat huonosti laadituista työsopimuksista.
– Useista työsopimuksista puuttuu keskeisiä ehtoja, kuten työaika, palkkaus, työnkuva tai työtehtävät on kuvattu epämääräisesti. Tämä aiheuttaa tulkinnanvaraisuutta ja vaikeuttaa sopimuksen toimeenpanoa sekä oikeusturvan toteutumista," toteaa Suomen Ammattivalmentajat ry:n (SAVAL) toiminnanjohtaja Raino Nieminen.
Vakavimmissa tapauksissa sopimusongelmat voivat täyttää petoksen tunnusmerkistön ja johtaa jatkotoimiin. Myös epäselvyydet palkanmaksussa ja ilmoitusvelvollisuudessa voivat herättää epäilyn verovilpistä ja aiheuttaa seuraamuksia. Pahimmillaan epäselvät sopimukset voisivat johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.
Kuva: Epäselvät sopimuskäytännöt jääkiekossa kaudella 2024-2025
Epäselvät sopimuskäytännöt: Lataa pdf tästä
Koko alan käyttöön otettava yhteinen työsopimuspohja olisi tärkeä askel kohti selkeämpää ja oikeudenmukaisempaa sopimuskulttuuria. Yhtenäinen sopimuspohja helpottaisi olennaisten ehtojen huomioimista, vähentäisi tulkintaongelmia ja ennaltaehkäisisi ristiriitoja.
– Alan yhteisesti sopima työsopimuspohja olisi merkittävä askel kohti selkeämpiä ja oikeudenmukaisempia sopimuskäytäntöjä. Se helpottaisi olennaisten ehtojen huomioimista, vähentäisi tulkintaongelmia ja ennaltaehkäisisi ristiriitoja. Hyvin jäsennelty sopimuspohja palvelisi sekä työnantajan että valmentajan etua, vahvistaisi oikeusturvaa ja toisi ammattimaisuutta koko alalle, Nieminen painottaa.
Raino Nieminen, SAVALin toiminnanjohtaja raino.nieminen@saval.fi puh. 040 533 2987
Ota yhteyttä
SAVAL käynnistää ammattivalmentajien työoloihin liittyvän tutkimushankkeen Valmentajien työolojen epäkohdat lisääntyvät Tukena työttömyys- ja lomautustilanteissa – SAVALin työsuhdeneuvonta on tukenasi