Työelämäkysymykset

Työelämäkysymykset

SAVAL auttaa jäseniään moninaisissa työelämän kysymyksissä.

Työsuhdeneuvontaa juuri sinun tarpeisiisi

SAVALin työsuhdejuristi on vain puhelinsoiton päässä. Voit kysyä häneltä neuvoja kaikissa työsuhteeseesi liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa.

Työ- ja virkasuhteisiin liittyvät oikeudelliset kysymykset, kuten:

  • työsopimuksen solmimiseen ja sen tulkintaan liittyvät kysymykset
  • työehtosopimuksiin liittyvät kysymykset
  • työsuhteen päättämisperusteet ja niiden laillisuuden selvittäminen
  • salassapito- ja kilpailukieltosopimukset
  • matkakustannusten korvaukset
  • vuosiloma- ja työaikakysymykset
  • opinto- ja vuorotteluvapaa
  • ulkomaantyön sopimukset.

Lakipalvelumme SAVALin jäsenille on laajan puhelinneuvonnan lisäksi muun muassa asiakirjojen läpikäyntiä, vaatimuskirjelmien laadintaa sekä sovintoneuvotteluihin osallistumista puolestasi. Juristimme arvioivat aina tapauskohtaisesti tarpeelliset ja järkevät toimenpiteet sekä aikataulun. Lue lisää lakipaveluistamme ».

Ota yhteyttä

Työsuhdeneuvontamme palvelee maksutta jäseniämme arkisin kello 8.30–12. Katso yhteystietomme täältä »

Irtisanominen ja muut erimielisyydet työnantajan kanssa

Irtisanotuksi tullut kaipaa usein pätevän lakimiehen neuvoja tilanteeseen - ja nopeasti. Työsuhdeasioihin perehtynyt lakimies tietää, onko irtisanomiselle lainmukainen peruste ja onko prosessissa toimittu oikein.

Jäsenenä saat SAVALilta neuvottelutukea. Tarvittaessa SAVALin lakimies neuvottelee työnantajan tai työnantajaliiton edustajan kanssa ja pyrkii sopimusratkaisuun hyväksymälläsi tavalla.

Palkkaneuvonta

Palkkaneuvontaa voit hyödyntää esimerkiksi hakiessasi uutta työtä tai silloin, kun käyt palkkaneuvotteluja. Palkkaneuvontaa antaa SAVALin toiminnanjohtaja. Lisäksi työsuhdeneuvonnassamme käsitellään usein mm. bonuksiin ja tuloksiin perustuviin kannustimiin liittyviä asioita niin neuvotteluvaiheessa kuin syntyneisiin epävarmuuksiin tai epäselvyyksiin liittyen.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on myös laatinut oppaan palkkaneuvotteluihin liittyen. Pääset lukemaan sen tästä.

SAVAL on tukenasi työttömyys- ja lomautustilanteissa

Vakuutamme jäsenemme akavalaisessa Korkeasti koulutettujen kassa KOKOssa (ent. IAET-kassa), joka maksaa ansiosidonnaista päivärahaa työttömille, lomautetuille ja omaehtoisessa tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa oleville sekä vuorottelukorvausta. Työttömyyskassan jäsenmaksu sisältyy SAVALin jäsenmaksuun.

Työttömyyskassa palvelee lakisääteisissä tehtävissään. SAVAL auttaa jäseniään arvioimaan tilannetta etukäteenkin ja neuvoo, miten erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia. Työttömyysturva-asioissa ota yhteyttä työsuhdeneuvontaamme. Mikäli kysymyksesi koskee hakemuksen käsittelyä, olethan suoraan yhteydessä kassaan.

Kaikki SAVALin jäsenet eivät välttämättä ole työttömyyskassan jäseniä. Esimerkiksi yrittäjänä toimivat eivät voi kuulua palkansaajakassaan ja osa ulkomailla väliaikaisesti työskentelevistä jäsenistä ei kuulu kassaan omasta tahdostaan. Lepo- ja seniorijäsenyyteen ei sisälly kassan jäsenyyttä. Voit tarkistaa työttömyyskassan jäsenyytesi KOKO-työttömyyskassan e-asioinnista.

Työttömyysturvaneuvontaa

Neuvomme sinua kaikissa työttömyysturvaan liittyvissä asioissa. Jos joudut työttömäksi tai sinut lomautetaan, ota yhteys SAVALin toimistoon. Saat meiltä ohjeet, miten menetellä. Tietoa työttömyysturvaan liittyvistä asioista löydät myös KOKOn sivuilta.

Työsopimus

Työsopimuksessa määritellään monia asioita, joita sopimusta solmiva saattaa pitää itsestäänselvyytenä. Työsopimus kannattaa aina tehdä huolella ja tarvittaessa tarkistuttaa sen sisältö SAVALin työsuhdelakimiehillä. Ohjeistusta saat myös kilpailukieltosopimukseen ja johtajasopimuksen tekoon.

Voit käyttää oheisia SAVALin työsopimusmalleja apuna työsopimuksesi laatimisessa:

Valmentajia koskeva työehtosopimus

Valmentajat on aiemmin liitetty Urheilujärjestöjä koskevaan työehtosopimukseen ns. liityntäpöytäkirjalla. Tällä hetkellä sopimus ei ole voimassa. Työehtosopimus koskee valmentajia, joiden työnantaja on sopimuksen piirissä. Voit tutustua työehtosopimukseen ja ladata sen itsellesi tästä. Sopimus on voimassa 31.1.2022 asti.

Suositus on, että SAVALin jäsenten työsopimukset liitetään työehtosopimukseen myös järjestäytymättömissä työyhteisöissä.

Vaikuttaminen hankkeissa

SAVAL toimii aktiivisesti valmentajajärjestöjen kansainvälisissä verkostoissa. Mukanaolo työryhmissä on poikinut myös hankekumppanuuksia. Tällä hetkellä SAVAL on mukana EU:n Erasmus+ -hankerahoitusta saaneessa valmennukseen ja valmentajiin liittyvässä hankkeessa CoachForce21:ssä.

Laaja tietopankki

Työsuhdeasioista löydät runsaasti tietoa YTYn sivuilta. Muistutamme kuitenkin, että monesti työsuhteisiin liittyvät kysymykset ovat monimutkaisia, ja parhaiten sinua neuvovat työsuhdeasioiden ja työttömyysturvan asiantuntijamme.

Ajankohtaista tietoa

SAVALin jäsenenä opit jatkuvasti uutta työsuhteen ehdoista ja ajankohtaisista muutoksista jäsenlehdestämme ja uutiskirjeistämme. Varmista, että meillä olevat yhteystietosi ovat ajan tasalla!

Liity jäseneksi