Valmentajien turva ja oikeusturva kaipaavat kehittämistä

Valmentajien turva ja oikeusturva kaipaavat kehittämistä

04.07.2025 | Työelämä

Artikkelikuva

Suomessa on tärkeä kanava vakavien väärinkäytösepäilyjen ja urheilun eettisten rikkomusten ilmoittamiseen, kuten: syrjintä ja häirintä sekä vakavat väärinkäytökset. Järjestelmässä on kuitenkin havaittavissa puutteita, jotka saattavat heikentää valmentajien asemaa ja vaarantaa heidän oikeusturvansa.

Nykyisessä järjestelmässä kuka tahansa voi tehdä nimettömän ilmoituksen ilman vastuuta sisällöstä. Tämä mahdollistaa perättömien tai perusteettomien ilmoitusten tekemisen, mikä voi johtaa valmentajien maineen tahraantumiseen ja uran vaarantumiseen ilman asianmukaista tutkintaa tai tosiasiallista mahdollisuutta puolustautua. Lisäksi julkisuuteen vuotaneet tiedot ilmoituksista voivat aiheuttaa kohtuutonta haittaa valmentajille jo ennen kuin väärinkäytöksiä on edes todettu.

Valmentajien asema urheiluyhteisössä on jo entuudestaan haavoittuva, joten on erityisen tärkeää, että eettisten rikkomusten käsittelyssä noudatetaan oikeudenmukaisia menettelytapoja. Menettelyt suojaavat sekä ilmoittajien että ilmoituksen kohteiden oikeuksia.

Seuraavat säännöt puuttuvat edelleen urheilun nykyisestä sääntöjärjestelmästä:

  1. Ilmoitusten vastuullisuus: Otettava käyttöön mekanismeja, jotka estävät perättömien ilmoitusten tekemisen ja mahdollistavat seuraamukset tahallisista väärinkäytöksistä. Säännös, joka kieltää ilmoituksen tekemisen tahallisesti valheellisella tai harhaanjohtavalla sisällöllä. Säännön rikkomisesta tulisi seurata ilmoituksen jättäjälle järjestelmäsisäinen seuraamus.
     
  2. Luottamuksellisuus ja tiedottaminen: Varmistettava, että ilmoitusten käsittely on täysin luottamuksellista ja että tiedot ilmoituksista eivät vuoda julkisuuteen ennenaikaisesti eikä ennen asianmukaista tutkintaa. Laaditaan toimintalinjaus ja ohjeistus, jossa kielletään kesken olevan tai käsittelemättömän ilmoitusasian tiedoista julkinen viestintä tai tiedon vuotaminen. Vuototilanteisiin tulee kirjata menettely, jolla arvioidaan teon vaikutus prosessin puolueettomuuteen ja mahdollisesti keskeytetään käsittely väärinkäytösepäilyn ajaksi. Säännön rikkomisesta tulisi seurata ilmoituksen jättäjälle järjestelmäsisäinen seuraamus.

Viime vuosina media on tuonut esiin yksittäisiä toimijoita nimillä jo ennen asian tutkintaa. Valitettavasti klikkiotsikot ja sensaatiohakuinen sisältö saattavat toisinaan ohittaa vastuullisen ja huolellisen journalismin periaatteet. Tämä voi entisestään heikentää valmentajien asemaa ja johtaa julkiseen tuomitsemiseen ilman tosiasiallisia perusteita. Kaikkien toimijoiden tulisi kantaa vastuunsa siitä, etteivät he omalla toiminnallaan lisää epäoikeudenmukaisuutta urheiluyhteisössä.

Tavoitteena ei ole heikentää ilmoittajien asemaa tai rohkeutta tuoda epäkohtia esiin, vaan rakentaa luottamusta järjestelmään, jossa kaikkien osapuolten oikeudet on turvattu – myös valmentajien. Vain vastuullinen ja oikeudenmukainen ilmoitusmenettely voi palvella koko urheiluyhteisön etua.

  • 13
  • 18
  • 15
  • 45
  • 17
  • 19