Suomen Ammattivalmentajat SAVAL

Haluaisitko itse tehdä töitä jatkuvasti päällä oleva mikrofoni kauluksessa?

23.09.2019 | Blogit, Blogit

Artikkelikuva

Valmentajillakin on oltava oikeus yksityisyyden suojaan, toteaa Karoliina Huovila.

SM-liigan ja Telian välisellä mediasopimuksella on sovittu, että SM-liigan päävalmentajiin asennetaan tällä kaudella mikrofonit otteluiden ajaksi. Jäsenyhdistyksemme Suomen Ammattivalmentajat SAVALin valmentajat ovat huolissaan, koska käytännössä tämä tarkoittaa, että heidän puheitaan tarkkaillaan koko ottelun ajan. Minua mietityttää myös se, kuinka tämän seurauksena yksittäisiä kommentteja voidaan nostaa julkisiksi vailla asiayhteyttä.


Työntekijöiden teknisessä valvonnassa ovat usein vastakkain työntekijän yksityisyyden suoja ja työnantajan intressit seurata työn sujuvuutta. Tässä tapauksessa työnantajan intressi lienee otteluiden kiinnostavuuden lisääminen. Yksityisyyden suojaan kuitenkin kuuluu työntekijän mahdollisimman suuri oikeus tietää ja päättää omien henkilötietojensa käsittelystä ja sisällöstä, eikä tätä oikeutta voi loukata kevein perustein.


Kaikenlainen tekninen valvonta on yleistynyt työpaikoilla. Pelisäännöt asiassa määrittää laki työntekijän yksityisyyden suojasta työelämässä. Tämän työelämän tietosuojalain mukaan työnantaja saa käsitellä vain tarpeellisia henkilötietoja. Työntekijöihin kohdistuvan teknisin menetelmin toteutetun valvonnan tarkoitus, käyttöönotto ja valvonnassa käytettävät menetelmät pitää käsitellä yhteistoimintamenettelyssä. Muissa kuin yhteistoimintalainsäädännön piiriin kuuluvissa yrityksissä työnantajan on ennen päätöksentekoa keskusteltava työntekijöiden kanssa asiasta. Tämän toteuttamiseksi ei riitä se, että asiasta ilmoitetaan, kun päätökset on jo tehty. Tässä tapauksessa valmentajat kuulivat aiheesta vasta viime tipassa ja päätökset oli jo tehty ilman sen kummempia keskusteluita.


Otteluiden saamasta medianäkyvyydestä ja alan erityislaatuisuudesta huolimatta valmentajilla pitää olla samat oikeuden työsuhteessaan kuin muillakin. Viihdettä ei voi tehdä toisten oikeuksia polkien. Valmentajilla on oltava oikeus kieltäytyä mikrofonista, jolla heidän käymiään keskusteluita ja puhettaan seurataan heidän suorittaessa työtehtäviään.


Tietosuojavaltuutettu on todennut, että mikäli paikannus kohdistuu välittömästi ja suoraan työntekijään henkilökohtaisen laitteen avulla, tulisi tällaiseen seurantaan olla työntekijän suostumus. Valmentajien mikittämisessä kyse on laitteesta, jonka kautta valmentajan puhetta voidaan suoraan kuunnella.


Ongelmallista on myös se, että kuuntelua tapahtuu pukukopeissa ja vaihtoaitioissa. Esimerkiksi kameravalvonta on suoraan kielletty työpaikoilla sosiaalitiloissa. Laissa mainitaan muun muassa pukeutumistilat ja henkilökohtainen työhuone paikoiksi, missä kameratarkkailu ei ole sallittua. Myös tietyn työntekijän nimenomaisen tarkkailun laki kieltää. Joukkueiden valmentamiseen liittyvät asiat eivät kuulu ulkopuolisille ja valmentajilla on oltava oikeus tehdä työnsä rauhassa.


Jos valmentajien keskustelut halutaan kuunnella, pitää asiasta sopia ensin ja tarjota aito mahdollisuus myös kieltäytyä mikrofoneista. Nyt valmiina ja pakotettuna annettu määräys on syystäkin nostanut huolta valmentajien keskuudessa.

Karoliina Huovila
työmarkkinajohtaja

  • 13
  • 18
  • 15
  • 45
  • 43
  • 17
  • 19

  • Lue lisää aiheesta