Liity jäseneksi >
19.11.2020 | Blogit
Palkanalennuksen vaikutus ansiosidonnaisen määrittelyyn on noussut ajankohtaiseksi kysymykseksi.
Palkanalennukset eivät ole aikaisemmin olleet yleisesti käytettyjä ja täysin varmaa, yleispätevää vastausta yksittäisen palkansaajan palkanalennuksen vaikutuksista hänen ansiosidonnaiseen ei voida antaa. Jokainen ansiosidonnaisen hakemus ja tapaus käsitellään yksittäin ja eri asiat vaikuttavat määrittelyyn.
Tietyissä tilanteissa määräaikainen palkanalennus ei alenna ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrää. Jos työnantajalla on työsopimuslain 7 luvun 3 §:n mukainen peruste päättää työsuhde, voidaan irtisanomisen sijaan sopia työntekijöiden määräaikaisesta palkan alentamisesta. Jos irtisanomisperuste on olemassa, palkanalennus ei vaikuta alentavasti mahdollisesti tulevan työttömyyspäivärahan määrään. Palkan alentaminen voi tapahtua työnantajan yksipuolisella määräyksellä tai työnantajan ja koko henkilöstöryhmän yhteisellä sopimuksella. Tässä tilanteessa ansiosidonnaisen päivärahan määrä lasketaan palkan alentamista edeltäneen palkan perusteella.
Päiväraha määritellään palkanalentamista edeltävältä ajalta. Kyseessä tulee olla edellä mainittuihin kohtiin perustuva työnantajan yksipuolinen tai työnantajan ja koko henkilöstöryhmän kirjallisesti sovittu menettely.
Jos työnantaja määrää tai haluaa sopia määräaikaisesta palkanalennuksesta työntekijäryhmän kanssa, työntekijöiden tai työntekijöiden edustajan kannattaa olla yhteydessä ammattiliittoonsa ennen palkanalennuksesta sopimista. Raino Nieminen Suomen Ammattivalmentajat SAVALin toiminnanjohtaja