Liikunta ja urheilu tuottavat myös paljon sellaista, joka ei ole mitattavissa.

05.07.2021 | Blogit, SAVAL

Artikkelikuva

Ennen kuntavaaleja SAVAL ja Suomen Valmentajat halusivat nostaa esiin tärkeän seikan – urheiluseuroilla tulee olla hyvät toimintaedellytykset kaikissa Suomen kunnissa. Nyt voisi muistuttaa koko liikuntaliiketoimialan tärkeydestä.

Kuntavaaleissa puhutti asiat, kuten työllisyys ja verotus. Vähälle huomiolle jäi liikunta-alan työllistävä vaikutus Suomessa, valmentajien merkitys muun muassa urheilijan kehittymiseen niin urheilussa kuin laajemmin elämässäkin, liikunnan ja urheilun sekä valmennuksen anti yhteiskunnalle.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi liikuntaliiketoiminnan koko toimialan kooksi vähintään 5,5 miljardia euroa vuonna 2014, mikä oli saman verran kuin Suomen peli- ja muotoilualat yhteensä. Liikuntapalveluiden merkitys väestön kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä kasvaa koko ajan.

Liikunta ja urheilu koskettavat lähes kaikkia meistä. Se tavoittaa ihmisiä laajemmin kuin mikään muu toimiala yhteiskunnassa. Toiminta liikunnan ja urheilun yhteydessä muokkaa tapojamme, arvojärjestelmäämme ja yhteiskuntaamme.

Huippu-urheilu kuuluu erottamattomasti yhteiskuntaan ja se tuottaa iloa ja hyötyä yksilöiden lisäksi myös koko yhteiskunnalle. Tutkitusti suomalaiset arvostavat ja haluavat myös huippu-urheilumenestystä.

Liikunnan ja urheilun positiivisista vaikutuksista löytyy hyllymetreittäin tutkimusnäyttöä muun muassa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin, kansantaloudellisiin vaikutuksiin sekä liikkumisen vaikutuksista oppimisvalmiuksiin liittyen. Liikunta ja urheilu tuottavat myös paljon sellaista mitä ei voida mitata. Meitä on ilahduttanut suomalaisten suoritukset kentillä ja kilparadoilla, joka on samalla vahvistanut kansallista identiteettiämme. Uusia urheilun tarinoita ja kiinnostavia sankareita syntyy koko ajan.

Yksiselitteinen määritteleminen siitä, mitä liikunta-ala kaikkiaan sisältää on haastava, ehkä jopa mahdotonkin tehtävä. Liikuntaan liittyvää toimintaa toteutetaan hyvin laajasti eri sektoreilla; yksityisellä, julkisella ja kolmannella sektorilla. Aiheuttaako määrittelemisen vaikeus haasteita ymmärtää koko liikuntaliiketoimialan merkitystä?

Alla muutamia lukuja toimialasta

 • Liikuntaliiketoimiala työllistää yhteensä noin 20 000 henkilöä
 • Liikuntapalveluiden ja urheilualan yrityksiä on yli 5 000
 • Valmentajat ovat keskeinen toimijaryhmä Suomen suurimmassa kansanliikkeessä, johon osallistuu noin 1,8 miljoonaa suomalaista joka vuosi
 • Palloilulajien ammattilais- ja puoliammattilaissarjat pyörittävät noin 200 miljoonan euron vuotuista liikevaihtoa
 • Suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle jopa 7,5 miljardia vuodessa. Valmentajien osaamista ja tukea tarvitaan, jotta nämä kustannukset saataisiin alemmaksi
 • Urheilun ja liikunnan suurtapahtumat vaikuttavat myönteisesti alueen yritysten liikevaihtoon ja työllisyyteen
 • Palloilulajien ylimmät sarjat keräävät vuosittain yli 3 miljoonaa katsojakertaa
 • Työnantajina toimivia urheiluseuroja on jo lähes 8 000 ja näiden henkilötyövuodet yli 3 600
 • Urheiluseurat maksavat palkkoja yli 100 miljoonalla eurolla vuosittain

Vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys liikuntatoimialalla ja jopa neljännes suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. On hyvä muistaa, että liikuntatoimialalla on iso työllistävä vaikutus ja valmentaminen on ammatti siinä missä muutkin. Vapaaehtoiset ja ammattilaiset yhdessä pitävät Suomen suurimman kansanliikkeen ja kasvavavan toimialan rattaat pyörimässä.

Kyse on arvopohjaisesta toiminnasta, sanomme sitä ääneen tai emme. Toimialan ja toimijoiden merkityksen ymmärtämiseksi numerot lienevät yksi tapa tuoda esiin toimijoiden arvokasta työtä. Samalla saataneen toimijoille myös heidän ansaitsemaansa arvostusta.

Aurinkoista ja liikunnallista kesää kaikille!Raino Nieminen
Suomen Ammattivalmentajat SAVALin toiminnanjohtaja
 

Lisää aiheesta:

Liikunta-alan työpaikat ja talousvaikutukset Suomessa
Liikkumattomuuden lasku kasvaa
Liikunnan talous Suomessa vuonna 2018
Ammattilaisuus ja ammattimaistuminen seuratoiminnassa
Enhancing Caoches’ Learning, Mobility and Employability in the European Union
Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu
Palkkatyö urheiluseuroissa - Urheiluseurat työnantajina 2013-2020
Ei vain urheilua

 • 13
 • 18
 • 15
 • 45
 • 17
 • 19