Suomen Ammattivalmentajat SAVAL

Aivoliitto – ihmiseltä ihmiselle

21.12.2021 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Hirvensalon merellisessä ympäristössä sijaitsevasta Suvituulesta löytyy kokous- ja koulutustilojen lisäksi myös Aivoliiton hallintopäällikkö Kirsi Haanperän työpiste. Aivoliitossa työskentelee valtakunnallisesti yli 60 eri alan asiantuntijaa. Jäseniä liitolla on kaiken kaikkiaan noin 8 000.

Kirsi Haanperä on työskennellyt Aivoliitossa jo reilun 25 vuoden ajan. Hän aloitti aikoinaan kuntoutuksen sihteerinä, jonka jälkeen siirtyi esihenkilön tehtäviin hallintopäällikön roolissaan vuonna 2007.

-    Parasta on vaihtelevat työpäivät. Olen monessa mukana. Tällä hetkellä listallani on muun muassa etä-/läsnätyöohjeistukset, talous- ja palkkahallintoon neuvonta-asiat sekä työajanseurantaan liittyvät asiat. Toimin myös yhteyshenkilönä erilaisissa sopimusasioissa, esimerkiksi työterveyshuollon kanssa”, Haanperä kertoo.

Haanperä on kuulunut YTYyn vuodesta 2007, jolloin hän aloitti esihenkilön tehtävissään. Koronakevät 2020 kuritti myös Aivoliiton toimintaa, sillä koulutuksia ja sopeutumisvalmennuskursseja ei voinut järjestää. Ensimmäistä kertaa elämässään myös Haanperä oli lomautettuna uuden äärellä. Hän on kiitollinen omalta liitoltaan saamastaan tuesta.

-    Kaikki meni uskomattoman hienosti ja asioiden käsittely sujui nopeasti. Vuosia olen maksanut jäsenmaksua ja nyt se tavallaan ”palkittiin” joustavalla ja nopealla palvelulla”, Haanperä kertoo.

Aivoliitolla tulossa 45. juhlavuosi

Ensi vuonna on erityinen juhlavuosi, sillä marraskuussa tulee täyteen 45 vuotta Aivoliiton perustamisesta.

Aivoliitto on järjestö kaikille heille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön. Liitto auttaa ja tukee jäseniään elämään hyvää arkea sekä tekee aivot ja puheen kattavaa kansanterveystyötä.

Aivoliitto edistää myös kaikkien suomalaisten aivoterveyttä elämän kaikissa vaiheissa. Tavoitteena on, että aivoverenkiertohäiriöihin (AVH) sairastuttaisiin nykyistä harvemmin. Valtakunnallisen toiminnan ja vaikuttamisen lisäksi Aivoliitto mahdollistaa, että paikallistasolla toteutuu vertaistuki, kokemusasiantuntijuus sekä vapaaehtoistoiminta.

Aivoterveys koskettaa meitä jokaista meistä. Lukujen valossa joka neljäs työikäinen sairastuu jossain vaiheessa elämää. Aivoliiton tärkeänä tehtävänä on tukea kohderyhmiään elämään hyvää arkea.   

-    Kaiken ytimessä on ennakoiva ja ehkäisevä toiminta, jotta ennätetään reagoida ajoissa, kun tunnistetaan AVH:n oireet. Lisäksi tavoitteena on, että jatkossa ihmiset eivät sairastuisi niin paljon”, Haanperä kiteyttää.

-    Uskoakseni vertaistuki on parasta antia, mitä voi saada ja kokea sopeutumisvalmennuskursseilta sekä yhdistystapaamisissa.

Aivoliiton ydinosaamista on sopeutumisvalmennus. Haanperä haluaa selkeyttää, että sopeutumisvalmennus on ryhmämuotoista kuntoutusta, jossa työskentelee moniammatillinen työryhmä. Kurssitoiminnassa huomioidaan aina myös koko perhe ja läheiset. Sopeutumisvalmennuskurssit toteutetaan KELAn sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoituksilla.

-    Teemme yhä enemmän yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa kuten luonnollisesti muiden järjestöjen kanssa, Niilo Mäki -säätiön, SOSTEn (yli 200 sosiaali- ja terveysjärjestön kattojärjestö), omaishoitajien verkoston sekä vammaisfoorumin ja eduskunnan AVH-ryhmän kanssa”, Haanperä kertoo.

Aivoliiton hankkeet

Aivoliitto on aloittamassa kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelut. Kattavan ohjelman tavoitteena on lisätä aivoterveyttä ja hyvinvointia elämän kaikilla osa-alueilla. Vuonna 2023 käynnistyvässä hankkeessa on mukana asiantuntijaryhmiä yhteiskunnan eri alueilta.


Lisätietoa:
Aivoliitto
Lataa aivosi luonnossa -näyttely
YTY työsuhdeneuvonta
YTYn jäsenyys
Katso muut artikkelit

Artikkeli on julkaistu YTY-jäsenlehden numerossa 04/2021

  • 13
  • 18
  • 15
  • 45
  • 43
  • 17
  • 19

  • Lue lisää aiheesta